Extra informatie over huiszwam

Huiszwam en kelderzwam

De huiszwam en de bruine kelderzwam komen het meeste voor. Beide zwamsoorten tasten hout in woningen en andere gebouwen aan. De huiszwam wordt meer gevreesd dan de kelderzwam omdat deze de grootste schade kan veroorzaken. De problemen die worden veroorzaakt door de huiszwam wordt tot nu toe nog zwaar onderschat. Constateert u vochtproblemen in uw woning? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bent u de enige in de buurt die deze vochtproblemen ervaart of hebben meer bewoners in straat vergelijkbare klachten? Als u de enige in de buurt bent dan kan het bijvoorbeeld een lekkende leiding zijn, onvoldoende afdichting van uw kelder of optrekkend vocht. Als meerdere mensen in de omgeving dezelfde klachten ervaren dan kan het aan de grondwaterstand, trillingen in de grond of onvoldoende afwatering liggen.

Zwambesmetting

Zwambesmetting wordt soms veroorzaakt door moeilijk te achterhalen vochtproblemen. Vaak is er sprake van meerdere oorzaken die samen zorgen voor het zwamprobleem. Soms zijn er lekkages, optrekkend (grond)vocht of een stijging van het grondwaterstand. Ongeveer 75% van de vochtproblemen ontstaan in de omgeving van kruipruimtes. Achtergelaten bouwafval in kruipruimtes zijn een ideale bron voor zwambesmetting.

Periodieke zwamcontrole

Het in een vroeg stadium of opsporen van huiszwam is een verstandig besluit. Hierdoor kunt u kostbare schades in de toekomst voorkomen. Periodieke zwamcontroles van uw eigendom zijn net zo verstandig. Dit kunt u veel geld schelen op de lange termijn. Het is namelijk niet eenvoudig en arbeidsintensief om ingrijpende zwam saneerwerkzaamheden uit te voeren. Huiszwam is in staat om zich dwars door hout, steen en cement te verspreiden. Wij adviseren een periodieke diagnose van onze zwam deskundige om uw eigendom een zwamvrijverklaring te geven. Komt er een renovatie aan? Om herhaling van besmetting te voorkomen moeten voor en na renovatiewerkzaamheden (preventieve) saneringswerkzaamheden worden uitgevoerd om uw bezit te beschermen.

Groeiomstandigheden zwam

Om huiszwambesmetting te voorkomen moet rekening worden gehouden met groeiomstandigheden van de zwam. Gunstige groeiomstandigheden zijn slechte ventilatie, achtergelaten houtproducten, een luchtvochtigheid van meer dan 70% en een temperatuur tussen 10° en 26°C. De vochtigheid van hout is net zo belangrijk als de temperatuur van de ruimte. Om vochtproblemen in woningen op te sporen is het belangrijk om regelmatig metingen te verrichten.

  • Huiszwam heeft een vochtigheid van 20% tot 30% in het hout nodig
  • Kelderzwam heeft een vochtigheid van 50% tot 60% in het hout nodig

Vervangen van geïnfecteerd hout

Bestrijding van ernstige huiszwamaantasting gaat altijd gepaard met sloopwerk. Soms moet de vloer inclusief de balkenlaag in de woning helemaal worden vervangen door gezond hout of ander materiaal. Om er zeker van te zijn dat de zwam daarna niet meer terugkomt wordt in bijna alle gevallen het nieuwe aangebrachte materiaal en de nog niet aangetaste omgeving met chemische bestrijdingsmiddelen behandeld.

Bescon Zwamkeuring

Zijn er twijfels over de bouwkundige staat van een woning dan kunt u deze laten keuren op zwambesmetting. U kunt contact opnemen met een van onze experts om een keuring te laten uitvoeren.

Zwam, een eeuwenoud probleem

Besmetting van huiszwam of houtrot is niet alleen een probleem van deze tijd. Honderden jaren geleden waren verrottingsverschijnselen van hout al bekend. Ook toen werden er preventieve maatregelen genomen. Tot in de 19de eeuw werden alle schepen, inclusief oorlogsschepen, van hout gebouwd. Een grote zorg was het rotten van dit hout. De Britse vloot is toen aan de zwam ten onder gegaan. Dit kwam door een haastige bouw en onvoldoende gedroogd hout.

Bescon Zwambestrijdingsfolder

Bent u geïnteresseerd in onze zwamsaneringsdienst? U kunt de folder aanvragen door een bericht achter te laten op onze contactpagina.

Wilt u meer informatie? Bel dan gerust naar 0800-258-0000

Recente projecten