Huiszwam en kelderzwam

De huiszwam is veruit de gevaarlijkste. Daarnaast zijn zijn nog andere soorten huiszwammen bekend. Bijvoorbeeld:

  • De kleine huiszwam
  • De wilde huiszwam
  • De geelrandige huiszwam

Huiszwam voorkomen
De huiszwam is een zwam die verwerkt hout in gebouwen aantast. De zwam komt voor op loofhout, naaldhout en op producten waarin hout is verwerkt. De zwam komt bijna nooit in de buitenlucht voor.

Regelmatig doen onderzoekers onderzoek naar nieuwe vruchtlichamen. Door onderzoek te doen komen we meer te weten over de huiszwam en is deze makkelijker te bestrijden. Hieronder een kleine samenvatting van de ontdekkingen die al zijn gedaan over de huiszwam. Huiszwam ontwikkelt zich het best onder de volgende omstandigheden:

  • Een vochtig milieu
  • Aanwezigheid van houtproducten
  • Hout met een vochtgehalte tussen de 20% en de 30%
  • Temperatuur tussen de 3°C en de 26°C
  • Slechte ventilatie

Tussen de 18°C en 22°C ligt de optimale groeitemperatuur voor de huiszwam. Temperaturen die boven de 26°C komen zijn niet goed voor de huiszwam. De huiszwam groeit dan niet meer. Zijn de tempraturen nog hoger? Dan sterft de huiszwam af. Bij temperaturen lager dan 3°C stopt de groei maar blijft de zwam wel leven.

Houtafbraak en herkenning huiszwam
Tijdens het rottingsproces krijgt het hout langzaam een bruine teint. De vorm van het hout blijft ongeschonden. Maar uiteindelijk zal deze het begeven. Tijdens dit proces wordt het hout zacht. Het hout gaat vervolgens minder wegen en wordt van binnenuit vernietigd. Uiteindelijk kan het overgebleven hout tot poeder fijn worden gewreven. Om die reden wordt het rottingsproces ook wel droge rot genoemd.

Het herkennen van de huiszwam is erg moeilijk. Vaak zal dit doormiddel van een visuele inspectie gebeuren. Huiszwam is alleen duidelijk te herkennen als er vruchtlichamen aanwezig zijn. Veel moeilijker wordt het om huiszwam in een vroeg stadium op te sporen als er nog geen vruchtlichamen zijn. De zwam kan ondertussen dan al veel schade hebben veroorzaakt.

Kelderzwam
De kelderzwam is afhankelijk van vocht. Aantasting door deze zwam wordt ook wel natrot genoemd. Kelderzwam is afhankelijk van hout met een bepaald vochtgehalte. Dit vochtgehalte moet tussen de 50% en 60% liggen. Er moet genoeg vocht in het hout zitten voor de kelderzwam om te overleven. Omdat vocht zo belangrijk is voor de kelderzwam wordt deze vooral in kelders aangetroffen. De kelderzwam wordt ook in keukens en badkamers aangetroffen. Tussen 3°C en 35°C groeit de kelderzwam. Bij 0°C stopt de groei. De kelderzwam is een stuk dunner dan de huiszwam. In het hout zijn draden van de zwam kleurloos. Soms zijn ze geel. Op het houtoppervlakte of op andere materialen vormt de kelderzwam weinig schimmeldraden. Hout dat door kelderzwam is geïnfecteerd, verkleurt direct. Daarna wordt het hout snel donker van kleur. Uiteindelijk kan het hout zo zwart worden dat het lijkt op houtskool.

Recente projecten