Vochtproblemen en uw gezondheid

Hij heeft ze al vaker vastgezet, de plinten in het halletje. Maar ze laten steeds los. Het is het vocht, zegt Joost Kuiper uit Alkmaar. Het kruipt door de eensteensmuren van zijn woning. Ook de wand naast de voordeur is vochtig; het behang komt van de muur. “Je voelt de kou en er lopen wel eens naaktslakken over de mat.

Kuiper woont in een huis uit 1918. Dat huurt hij van de woningbouw. En die zegt: ventileren. Dat zou alle problemen oplossen. Maar dat wordt lastig voor Kuiper, want openslaande ramen in zijn woonkamer en hal heeft hij niet. “Ik kan alleen de voordeur en de achterdeur tegen elkaar openzetten. Maar dat doe je ook niet altijd.”

‘Natte plekken en loslatend behang, het is hier gewoon vies’

Het vocht zit overal en op verschillende plekken zit schimmel zoals in de keuken.

Het vocht speelt ook zijn gezondheid parten. “Ik ben al heel lang verkouden. Net zoals m’n dochter. Dan praat je over zeker vijf jaar. Ik dacht eerst dat het hooikoorts was, maar nu denk ik dat het best het vocht kan zijn.”

Kuiper is niet de enige huurder die met dit soort problemen te maken heeft. Uit een huurdersonderzoek van de NOS blijkt dat één op de vijf huurders vindt dat zijn woning slecht onderhouden is. Een zelfde deel zegt graag te willen verhuizen in verband met de onderhoudsstaat van hun woning. Bijna de helft zegt last te hebben van vocht of lekkage en het huis niet altijd warm te krijgen.

Daarover kunnen ook Jan en Monica Beens uit Zaandijk meepraten. Ze hebben een woning uit de jaren 20, ook met vochtproblemen. Als je binnenkomt ruikt het er muf. “Dat ligt aan de vloer”, zegt Monica. “M’n zeil rolt er helemaal door op. In de gang en in de huiskamer.” In alle hoeken van de woonkamer zit schimmel. Tot in de kast. “Ik kan m’n spullen niet eens meer kwijt.”

Bij hen zit de schimmel tot in de badkamer. Een van de muren zat helemaal onder.  “Je voelt het: het is hier koud. De deurpost rot helemaal weg.”

‘Als je binnenkomt ruikt het al muf’

Net als Kuiper heeft Beens gezondheidsklachten. “In de loop van de tijd zijn we allebei longpatiënt geworden door de lucht hier”, zegt Jan Beens. “De dokter heeft dat beaamd.”

Recente projecten