Zwammen herkennen

Als u een vermoeden heeft dat u zwam in huis hebt, dan is het verstandig om dit zeker te weten. Ook om te voorkomen dat een klein zwamprobleem zich snel uitbreidt, moet u weten u hoe u zwam herkent. Komt u er niet helemaal uit? Dan helpt Bescon u graag verder tijdens een inspectie.

Wat is zwam precies en hoe ontstaat het?

De zwam is een soort schimmel die ontstaat in vochtige omgevingen. Weer, wind en insecten verspreiden de sporen van zwammen en zodra deze sporen in aanraking komen met vocht, gaan ze kiemen. Ze beginnen vaak als schimmeldraden en ontwikkelen zich dan tot vruchtlichamen.

De kiemen of draden onttrekken vocht en voeding (cellulose) uit het oppervlak waar ze op zitten. Hierdoor groeien ze verder en ontstaan er vruchtlichamen.

De vruchtlichamen verspreiden vervolgens weer sporen, die wederom door de wind en insecten verspreid worden naar andere delen van uw woning of bedrijfspand. Zorg er dus voor dat u op tijd de zwam laat bestrijden, voordat hij zich steeds verder verspreidt.

Zwammen herkennen

Er zijn diverse factoren waaraan u een zwam herkent. In de meeste gevallen heeft u pas door dat er zwam aanwezig is als de vruchtlichamen zijn ontwikkeld. De sporen en de draden zijn voor de meeste mensen niet herkenbaar als probleem.

De vruchtlichamen hebben diverse kleuren. Ze kunnen bruin met dikke witte randen zijn of bijvoorbeeld volledig wit met geel zijn. Hieronder vindt u een aantal foto’s die tonen hoe ze eruitzien.

De kleuren zijn afhankelijk van de soort zwam. Zwammen zijn te onderscheiden in drie soorten: de huiszwam, de kelderzwam en de poriënzwam.

Hoe herkent u de huiszwam?

De huiszwam is de zwamsoort die zich voornamelijk in vochtige woningen of bedrijfspanden bevindt. U herkent de zwam aan:

 • Bruine vruchtlichamen met witte randen
 • 1 centimeter dik
 • Roodbruine schimmeldraden

Hoe herkent u de kelderzwam?

De kelderzwam komt, zoals de naam al zegt, voornamelijk voor in de kelder. Deze zwam heeft meer vocht nodig om zich te ontwikkelen. U herkent de kelderzwam aan:

 • Geelbruin vruchtlichaam met lichte randen
 • Slechts een paar millimeter dik
 • Doorzichtige schimmeldraden

Hoe herkent u de poriënzwam?

De poriënzwam is een zwammensoort die wordt gerekend tot de hout-aantastende zwammen. U herkent de zwam aan:

 • Wit tot geel dik vruchtlichaam
 • Het vruchtlichaam lijkt een beetje op een wolk
 • Witte schimmeldraden

Heeft u moeite met het herkennen van de zwam?

Als u vermoedt dat u last heeft van een zwam, bijvoorbeeld door de muffe geur of omdat u denkt kiemen te zien, neem dan zo snel mogelijk contact op met Bescon. We plannen een inspectie in om uw woning te controleren op zwam.

Last van zwam? Laat hem zo snel mogelijk bestrijden!

Herkent u duidelijk zwam in uw woning of bedrijfspand? Dan is het belangrijk om hem zo snel mogelijk te laten bestrijden. We adviseren om dit door een professional zoals Bescon te laten doen. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat het volledige probleem wordt aangepakt.

 •  

  Allereerst zullen we het probleem inspecteren. Onze gediplomeerde zwaminspecteur komt bij u

 •  

  Allereerst zullen we het probleem inspecteren. Onze gediplomeerde zwaminspecteur komt bij u langs en creëert een duidelijk beeld van de zwam.

 •  

  Om de werkzaamheden voort te zetten, plannen we een datum in om langs te komen voor de zwambestrijding.

 •  

  Op de ingeplande datum beginnen we met de werkzaamheden. We verwijderen de aangetaste oppervlakken.

 •  

  Met door de overheid goedgekeurde middelen behandelen we de besmette muren, grond en overige aangetaste gebieden.

 •  

  Is uw vloer aangetast door de zwam en wilt u graag een nieuwe vloer? Vraag bij ons naar de mogelijkheden voor vloerherstel na zwamsanering.

Contact met Bescon

Heeft u nog vragen over onze werkwijze of over de zwam? Neem gerust contact met ons op via 0800 258 0000 of onderstaand contactformulier.

Naam*
Adres
Postcode
Woonplaats
E-mailadres*
Telefoonnummer*
Voeg een afbeelding van de situatie of bouwtekening toe
Vraag/ opmerking*

Recente projecten