Afdichten van leiding en kabeldoorvoeren

Ondergronds aangebrachte leidingdoorvoeren en kabeldoorvoeren zijn kwetsbaar en vaak niet goed afgedicht. Het gevolg is dat water een gebouw of huis kan binnendringen. Dit is natuurlijk erg vervelend en het brengt vaak schade met zich mee.  Bescon maakt leiding- en kabeldoorvoeren 100% waterdicht.

Kabeldoorvoeren zitten vaak op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn. Als deze doorvoeren niet goed zijn afgedicht kunnen lekkages en andere vochtproblemen ontstaan. Daarom is een juiste afdichting van kabeldoorvoeren van groot belang. Bescon heeft goede oplossingen voor het waterdicht maken van doorvoeren van leidingen in zowel bestaand als nieuw metselwerk. Ons afdichtingssysteem is zeer betrouwbaar en voor 100% waterdicht voor enkele en meervoudige kabeldoorvoeren. Ons afdichtingssysteem is speciaal bestand tegen drukkend grondwater.

Wat voor soort waterdichte doorvoer wordt gebruikt is afhankelijk van het grondvocht en de waterdruk. Bescon heeft een aantal afdichtingsmethoden voor u op een rijtje gezet.

Waterdicht maken van doorvoeringen van binnenuit

Wanneer een kabeldoorvoer waterdicht gemaakt moet worden dient rekening gehouden te worden met de waterdruk.  Het doorvoergat wordt uitgehakt en ruw gemaakt. Er mag geen restvervuiling aanwezig zijn. Vervolgens worden er injectienippels aangebracht en worden deze vastgezet met speciale mortel. Na droging van deze mortel wordt middels de injectienippels hars geïnjecteerd. Hierna worden de injectienippels verwijderd. Na deze injectie wordt een pastalaag aangebracht van ongeveer 6 cm. Hierover wordt vervolgens weer een mortel aangebracht zodat de pastalaag opgesloten zit. Wanneer er water via de buitenzijde naar binnen stroomt zal de pasta opzwellen en de waterstroom stoppen.

Waterdicht maken van doorvoeringen met hoge waterdruk

Omdat de kans op lekkages bij het afdichten van doorvoeren bij een hoge waterdruk groot is, vraagt dit om een speciale afdichtingstechniek. Deze techniek zorgt ervoor dat de bitumen afdichting verbonden wordt met de bitumenrubber beschermingslaag. Met deze afdichtingstechniek is het niet mogelijk dat water en vocht binnendringen.

Waterdicht maken van doorvoeringen tot 3 meter onder het maaiveld

Het afdichten van dit soort doorvoeren wordt op dezelfde manier gedaan als het afdichten van doorvoeren met een lage waterdruk. Met dit verschil dat de binnen- en buitenzijde van de doorvoer wordt afgedicht met een speciale mortel.

Waterdicht maken door middel van injecteren

Bij deze manier van kabeldoorvoeren afdichten wordt ook nu weer het doorvoervat uitgehakt en ruw gemaakt. Vervolgens worden de ruimtes gevuld met snelcement en wordt er een flexibele polyurethaanhars geïnjecteerd. Tenslotte wordt het vlak rond de kabeldoorvoer afgewerkt.

Voorbeelden

 • Lekkende leiding
  Lekkende leiding/kabeldoorvoer, het water staat in de leiding
 • Afgedichte kabeldoorvoer
  Afgedichte kabeldoorvoer
 • Lekkende groepskabeldoorvoer
  Lekkende groepskabeldoorvoer
 • Afgedichte kabeldoorvoer
  Afgedichte kabeldoorvoer

Veelgestelde vragen

Kan er water via een kabeldoorvoer vanaf de buitengevel de kelder binnenstromen?

Ja, dit gebeurt heel vaak. Tijdens het aanbrengen van deze kabels is de grond droog. Na een regenbui of bij een hoge grondwaterstand loopt het water langs de kabels de kelder in. Dit is een zwak punt in de kelder.

Kan ik in de kelder zelf doorvoeringen afdichten ?

Nee, dit kan niet. Hiervoor is professionele injectieapparatuur nodig met speciale afdichtingsharsen.

Recente projecten