Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend probleem dat vervelende gevolgen kan hebben. Dit probleem wordt ook wel opstijgend vocht genoemd en ontstaat doordat grondvocht vanuit de fundering van uw huis de woonruimte binnendringt. Dit grondvocht bevat vaak schadelijke zouten die achterblijven op de muur nadat het vocht verdampt is. Bescon biedt een blijvende oplossing tegen optrekkend vocht. Dankzij onze unieke methode wordt het vochttransport met 90% teruggebracht. De overige 10% bestaat uit bouwvocht en daar heeft u geen last van.

Het injecteren van de muren gaat in een aantal stappen:

 1. Verwijderen van de plinten en stuc- en pleisterwerk
 2. Injecteren van de vochtwerende vloeistof
 3. Behandelen van de muren tegen zout en vocht aan het oppervlak
 4. Aanbrengen van een afdichtingsmortel
 5. Behandelen van de muren met zoutbestendig pleisterwerk
 6. Terugplaatsen van de plinten

Wilt u een inspectie laten doen of bent u op zoek naar meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Muren injecteren: vocht met vocht bestrijden?

Om optrekkend vocht te bestrijden, moeten de muren worden geïnjecteerd met een vochtdicht product. Deze vloeistof dicht alle capillairen in het metselwerk. De muur wordt een ondoordringbare steenmassa en het metselwerk wordt weer sterk en draagkrachtig. Hierdoor kan het optrekkend vocht de woning niet binnendringen. Dankzij ons speciale Bescon muurinjectie systeem wordt het vochttransport met 90% teruggebracht.

 • 10 jaar garantie op optrekkend vocht-bestrijding
 • Uitstekend opgeleid personeel
 • Vrijblijvende inspectie tegen lage kosten
 • Blijvende oplossing tegen optrekkend vocht
 • Ruim 50 jaar ervaring met vochtwering
 • Gebruik van duurzame en hoogwaardige materialen

Lees meer over muurinjectie

Kosten optrekkend vocht-bestrijding

De prijs van het injecteren van muren hangt af van verschillende factoren. Zo zijn de kosten onder andere afhankelijk van de schade die is ontstaan. Was u er snel bij of heeft het vocht jarenlang zijn gang kunnen gaan? Om een goed beeld te krijgen van de situatie van het optrekkende vocht, komen we graag bij u langs voor een inspectie. Wij stellen aan de hand daarvan een vrijblijvende offerte voor u op. Voor meer informatie over de kosten van bestrijding van optrekkend vocht neemt u telefonisch contact met ons op via 0800 258 0000. Het is uiteraard ook mogelijk om direct een inspectie aan te vragen.

Opstijgend vocht herkennen

Vochtproblemen in uw woning zijn vrij eenvoudig te herkennen. Constateert u een of meer van onderstaande problemen, dan is de kans groot dat u last heeft van optrekkend vocht:

 • Vochtkringen boven de plinten
 • Een muffe geur in uw woning
 • Zoutpluizen en schimmel op de muur
 • Een hoge luchtvochtigheid in huis
 • Loshangend behang of afgebladderde verf
 • Zwamaantasting
 • Toename van condensvorming
 • Een vochtige vloer

Vermoedt u dat u last heeft van optrekkend vocht? Wij komen graag bij u langs om uw woning te inspecteren. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Lees meer over optrekkend vocht

Kelder aardbevingsschade?

Bel Bescon: 0800-258-0000
Schade aan:

 • Kelders
 • Kruipruimtes
 • Funderingen
 • Tunnels
 • Houtconstructies
 • Betonvloeren

Onze lopende projecten

 • Bescon maakt op dit moment kelders waterdicht in Amsterdam
 • Op dit moment worden 24 kelders afgedicht in Utrecht
 • Bescon maakt op dit moment 12 kelders waterdicht in Groningen
 • Bescon maakt nu 140 woningen zwamvrij in Amsterdam
 • Bescon voert op dit moment optrekkend vochtbestrijdingen uit in Hilversum, Bussum en Amsterdam

De gevolgen van opstijgend vocht

Optrekkend vocht kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Het verstoort de vochtbalans in uw woning, wat nadelige gevolgen heeft voor uw energierekening, uw gezondheid en de staat van uw woning.

Een hoge energierekening

Door optrekkend vocht wordt de vochtbalans in uw woning verstoord. Dit heeft verschillende nadelige effecten. Het klimaat in uw woning is bijvoorbeeld minder aangenaam. U zult merken dat uw woning kouder aanvoelt dan normaal, ook wanneer u de verwarming hoger zet. De warme lucht koelt namelijk snel af door de hoge vochtigheidsgraad in de woning. De kans is groot dat uw energierekening hoger is wanneer u vochtproblemen heeft.

Gezondheidsproblemen

Vochtproblemen veroorzaken vaak een hoge luchtvochtigheid in uw woning. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Zo kunnen de schimmels die vaak samen gaan met een te hoge luchtvochtigheid een negatieve impact hebben op uw longen. Daarnaast trekken vochtige huizen veel huisstofmijt aan, waardoor allergieën en eczeem kunnen opspelen. Ook kan een teveel aan vocht in huis een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem.

Schade aan uw woning

Optrekkend vocht kan bouwschade veroorzaken. Behang en verf laten los, houten vloeren gaan rotten en metselwerk wordt poreus. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van schade door optrekkend vocht. Om de schade tot een minimum te beperken, is het van groot belang om meteen actie te ondernemen wanneer u constateert dat u last heeft van optrekkend vocht.

Oorzaken van optrekkend vocht

Opstijgend vocht kan verschillende oorzaken hebben, zoals omgevingsfactoren of constructiefouten.

Optrekkend vocht door omgevingsfactoren

In bepaalde gebieden in Nederland is de kans op optrekkend vocht groter dan in andere gebieden. Dit heeft er enerzijds mee te maken dat het grondwaterpeil niet overal hetzelfde is. Wanneer uw woning op een plek staat met een hoog grondwaterpeil is de grond constant vochtig. De kans is dan groot dat de muren het vocht opzuigen en het water vervolgens optrekt. Daarnaast heeft ook de grondsoort waarop uw woning staat invloed op de kans dat u last krijgt van opstijgend vocht. Een zandgrond is bijvoorbeeld minder vochtig dan een kleigrond, omdat water makkelijker wegloopt in zand.

Optrekkend vocht door doorslaand vocht

Wanneer er duidelijke vochtplekken zichtbaar zijn op uw buiten- of binnenmuren, dan heeft u waarschijnlijk te maken met doorslaand vocht. Dit vochtprobleem ontstaat vooral bij oudere woningen waarvan de gevel poreus is geworden en regenwater niet goed meer kan buitenhouden. Het regenwater loopt dan via de binnenkant van de buitenmuur naar beneden en komt in de spouw terecht. Vervolgens zuigt de binnenmuur dit water weer op. De beste manier om doorslaand vocht tegen te gaan is het impregneren van de buitenmuur.

Optrekkend vocht door beschadigingen aan de woning

Er kunnen verschillende oorzaken in de woning zelf zijn waardoor optrekkend vocht een kans krijgt. Het gaat bijvoorbeeld om verouderd isolatiemateriaal of poreuze bouwmaterialen in de fundering.

Vochtprobleem zelf behandelen

Het zelf bestrijden van optrekkend vocht is een intensieve klus, zelfs wanneer u vrij handig bent. Vaak wordt onderschat hoe lang het duurt voordat de muur vochtvrij is. Een muur kan namelijk, afhankelijk van de grootte, veel water opnemen.

Echter er is nog een niet te onderschatten probleem bij optrekkend vocht en dat zijn zouten. Deze zouten worden meegevoerd door het optrekkende vocht. Het optrekkend grondvocht verdampt deels, echter zout kan niet verdampen en blijft achter in de muur. Soms wordt zoveel zout meegevoerd dat er zicht pluizen gaan vormen op de muur.

Resultaat

 • Behang laat los.
 • Stucwerk valt van de muur.
 • Pluizen die op schimmels lijken zijn op de muur aanwezig.

Deze zouten noemen wij salpeterzout en zijn zeer destructief. Deze zouten kunnen zich met het vocht vermengen. Dit noemt men ook wel oplosbare zouten. Deze zouten moeten dus eerst ongevormd worden al vorens men optrekkend vocht kan bestrijden.

Het omvormen van deze zouten gebeurt met een speciale vloeistof die deze oplosbare zouten om zetten in onoplosbare zouten. Pas daarna kan men het optrekkende vocht bestrijden.

Er zijn dan ook nog in sommige gevallen andere zouten aanwezig in de muur.

Het is dus niet zo eenvoudig als men denkt. Schakel de vakman in die hier kennis van heeft en ga niet zelf aan de slag. Deze zouten (salpeterzouten) zij ook zeer slecht voor de longen.

Maak direct een afspraak met de vochtbestrijders van Bescon.

Contact over optrekkend vocht

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie. Bel 0800-258 0000 of vul onderstaand formulier in.

Naam*
Adres
Postcode
Woonplaats
E-mailadres*
Telefoonnummer*
Voeg een afbeelding van de situatie of bouwtekening toe
Vraag/ opmerking*

Recente projecten