Tocht, vocht en schimmel

Tocht, vocht en schimmel. Daarover wordt het meest geklaagd in de enquête over de kwaliteit van huurwoningen. Omroep Flevoland heeft dit samen met de andere regionale omroepen en de NOS onderzocht. Schimmel is voor 41 procent van de deelnemende huurders een groot probleem.

Reacties

460 Flevolandse huurders hebben de enquête ingevuld. De meesten zijn tevreden over de wijze waarop hun woningcorporatie het huis onderhoudt. Vooral in Dronten en Zeewolde reageren huurders positief. De enquête geeft geen compleet beeld van de staat van de huurhuizen van Flevoland. Wel kunnen we op deze manier zien met welke problemen huurders te maken krijgen. In totaal waren er 80 Flevolanders die het onderhoud aan hun huis slecht vinden.

Meeste klachten in Almere

In Almere hebben zo’n 200 huurders gereageerd. Vooral in de Wierden in Almere Haven wordt meest vaakst geklaagd. Huurders klagen hier over achterstallig onderhoud. In de Stedenwijk is schimmel de voornaamste klacht. In Lelystad komen er klachten over achterstallig onderhoud uit onder meer de wijken Griend en Wold.

Water het grootste probleem

Teveel vocht in huis zorgt voor schimmel en ook water van buiten kan voor lekkages zorgen. Daarmee is water het grootste probleem bij onderhoud. In de top 3 van klachten staat ook tocht, waardoor huurders moeite hebben om hun huis warm te krijgen.

Houtworm, gehorig en andere klachten

Een inwoner uit Luttelgeest huurt een huis van Mercatus uit 1951, en dat merkt ze wel. “Slechte isolatie, gaten in mijn dak, kieren bij ramen en deuren en ook de dakgoot is aan vervanging toe. Daarnaast is al vier keer gif gespoten om de houtworm in haar vloer dood te maken.” Ongedierte als houtwormen zorgen voor problemen, maar mensen klagen ook over muizen, mieren en wespen. Slechte isolatie kan er voor zorgen dat huizen gehorig zijn, maar in sommige gevallen is ook sprake van geluidsoverlast.

"Gelukkig was ik het en niet mijn hoogzwangere vriendin"

Een inwoner uit Almere heeft last van vocht in de kruipruimte. Deze zomer zakte hij zelfs door het luik van de kruipruimte. “Gelukkig is het mij overkomen, in plaats van mijn toen hoogzwangere vriendin. Opeens stak één been een meter door het gat. En het probleem van vocht in de kruipruimte is er nog steeds. “Ik denk er iedere keer bij na als ik er overheen stap.”

Flevoland: Topscore op woning en onderhoud

Als je Flevoland vergelijkt met de rest van Nederland, blijkt dat Flevolandse huurders die mee hebben gedaan hun woning gemiddeld een 6,4 geven. Dat is het hoogste van Nederland. Dat komt mede doordat de woningen hier nieuwer zijn. Ondanks de nieuwe huizen in onze provincie is er maar bij 18% van de huurders de laatste 10 jaar geen onderhoud gepleegd. Ook daarin scoort Flevoland het best.

Huurders uit Dronten en Zeewolde tevreden

In Dronten en Zeewolde zijn de huurders zeer te spreken over hun huis. De corporaties Oost Flevoland Woondiensten (OFW) en Woonpalet krijgen goede beoordelingen en slechts 1 huurder uit Dronten vindt het onderhoud aan het huis slecht. Op Urk werd de enquête slechts twee keer ingevuld, maar ook daar waren geen klachten.

 

Recente projecten