Steek je hoofd eens onder de vloer

De veelbesproken klimaatverandering leidt ertoe dat onze winters zachter én natter worden. We merken dat al. Meer regen, grondwaterstijging, kortom, meer vocht. Beschermen we onze huizen daar wel goed tegen?

Veel mensen zijn dagen op pad voor een nieuwe keuken om een paar honderd euro te besparen. Prima. Maar waarom nemen maar zo weinig mensen de moeite om, al was het maar eens per jaar, in de kruipruimte van hun huis te kijken? Jan Lameijer, directeur van Bescon, begrijpt het niet. “Op tijd ontdekken dat je last van zwam of andere vochtproblemen hebt, kan je op termijn duizenden euro’s schelen”.

Veel ernstige schade aan huizen had voorkomen kunnen worden, als mensen met hun woning even zorgvuldig om zouden gaan als met bijvoorbeeld hun auto. “Terwijl een auto toch zo’n beetje de slechtste investering is die je kunt doen, maar je huis een heel goede”.

Voorkomen? “Ja, veel ellende is te voorkomen door de kruipruimte goed te ventileren en te isoleren. Zwam heeft een hekel aan tocht. En door de boel onder de grond goed schoon te houden. Zorg dat er geen afvalhout ligt. Je ziet het overal gebeuren: ach, de vloer ligt nou eenmaal open, kieper die restjes er maar onder, je ziet er toch niks meer van”. Maar later komt wel de rekening. Vocht en hout zijn de levenssappen van zwam. En vocht dreigt altijd. Door de capillaire werking trekt het in de muren omhoog, het water verdampt, de zouten drukken het stucwerk van de muur, stenen en voegwerk raken beschadigd. Een te hoge luchtvochtigheid is ook niet goed voor mensen. Schimmels en mijten die klachten aan de luchtwegen veroorzaken gedijen namelijk uitstekend in dat milieu.

“Zeker”, beaamt Lameijer, “binnenshuis ventileren is goed en nodig. Echt, die kruipruimte moet gewoon droog”. De vochtexpert benadrukt het diverse keren: “Ik wil geen paniek zaaien. Da’s nergens goed voor. Logisch nadenken is een stuk praktischer. En er op tijd bij zijn”. Maar als je dat nou niet was? “Dan moet eerst de zwam weg. Dat kan met hitte of met een bestrijdingsmiddel.

”Het aangetaste hout moet natuurlijk worden verwijderd. Overal waar je zwam of zwamsporen aantreft. De hele vloer hoeft er overigens lang niet altijd uit. Een meter voorbij de zichtbare aantasting, zegt de overheid, en dat is inderdaad genoeg. Al is het soms goedkoper of mooier om toch de hele vloer te vervangen”.

En dan breekt het moment aan om te doen wat eigenlijk al eerder had moeten gebeuren: structurele vochtbestrijding. Wat betreft bodemisolatie zijn er grofweg drie methoden. De grond bedekken met Isodro isolatiechips, een pvc-folie aanbrengen of er schuimbeton op aanbrengen. Dat laatste is het meest effectief

Een dikke laag korrels aanbrengen is waarschijnlijk de bekendste methode, maar wel eentje die in een kwalijke reuk staat. “Een veel te hoog gehalte aan radongas”, zegt Lameijer, “heel slecht voor de gezondheid. Maar ik adviseer iedere consument die zelf met een vochtbestrijder in zee wil gaan aan te laten tonen dat er korrels gebruikt worden die voldoen aan het Bouwbesluit. Lameijer geeft zelf de voorkeur aan chips boven korrels. “Die zijn er gemakkelijker weer uit te halen”.

 

Recente projecten