Zwambestrijder vindt handgranaten WO II in kruipruimte Amsterdam

Johan Kregel in de kruipruimte waar hij de vondst deed.

In de kruipruimte van een woning in de Amsterdamse Pijp hebben werknemers van Bescon vier handgranaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

Johan Kregel was in de kruipruimte onder de woonkamer zwammen aan het bestrijden toen hij op vier pakketjes stuitte. Die lagen onder een berg met puin, stof en sloopafval en waren ingepakt in oude kranten met tape eromheen.

"Ik wilde ze voor me uit gooien, ik had geen idee wat het was. Maar toen zag ik een lege emmer, daar heb ik ze ingestopt." Kregel riep een collega die onder de vloer in een andere ruimte bezig was. Samen openden ze een van de pakketjes. "Het was een metalen potje. De deksel was verzegeld met een loodje."

De ingepakte granaten zoals Kregel ze vond.

Eerst konden ze niet thuisbrengen wat het was. Maar toen dacht Kregel ineens aan een handgranaat. En op foto's die hij online vond, zag hij dezelfde structuur. "We hebben onze werkgever en 112 gebeld. Binnen no time stonden hier 20 tot 30 agenten, rechercheurs en mensen van forensisch onderzoek, met allerlei toeters en bellen."

De straat werd afgesloten en ook de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) kwam ter plaatse. De granaten worden binnenkort op een veilige plek vernietigd, meldt de politie. De bewoner van het pand wordt verhoord. "We willen weten of diegene ze daar heeft neergelegd of dat ze van een vorige bewoner waren."

Kregel is inmiddels weer aan het werk in de woning. "Het was een hele belevenis en had anders af kunnen lopen."

De Bescon medewerkers hebben de complimenten gekregen van de EOD en de politie vanwege het zorgvuldig en correct handelen tijdens deze situatie.

Recente projecten