Zwamsanering

Geen zwam meer op of onder de vloer en op zolder in woningen en gebouwen.

Zwam in woningen en gebouwen is een groot probleem. De oorzaak van zwamvorming is vooral het hoge vochtgehalte in de ondergrond en op de bodem zelf. Naast natte muren als gevolg van lekkage of optrekkend vocht is onvoldoende isolatie bij oude woningen een oorzaak, met daaraan gekoppeld verandering van de ventilatie als gevolg van renovatie.

Vanwege een uitbreiding worden de werkzaamheden met betrekking tot de zwambestrijding, de ongediertebestrijding en de kruipruimte isolatie vanaf heden uitgevoerd door ons zusterbedrijf Lamon. Hier kunt u tevens terecht voor inspecties en bestrijdingen. Alle diensten rondom optrekkend vocht, kelder waterdicht maken en kelder verdiepen worden uitgevoerd door Bescon.

Woningen die onvoldoende worden geïsoleerd en geventileerd kennen vaak een hoge luchtvochtigheid, met name onder de vloer. Dit is een voedingsbodem voor zwam. Hiervoor is het niet eens direct noodzakelijk dat er sprake is van condensvorming, want de meeste zwamsoorten hebben al genoeg aan 70% luchtvochtigheid om te groeien. In de meeste gevallen zijn de volgende factoren, zowel van de bewoners als bouwtechnisch gezien, verantwoordelijk voor zwamvorming:

 • Te hoge vochtafgifte in de woning
 • Verkeerde ventilatie en circulatie
 • Onvoldoende verwarming
 • Slechte isolatie, koudebrug + condens
 • Het minder gunstig plaatsen van wandmeubels en gordijnen
 • Renovatie van ramen en kozijnen
 • Vocht in het bouwmateriaal door lekkage, of bij nieuwbouw onvoldoende of slecht functionerende afdichtingen, waterschade en lekke daken

De Bescon zwam- saneersystemen zijn niet alleen de toekomstige probleemoplosser voor woningen met zwamproblemen, deze techniek is ook ideaal daar waar hygiëne en gezondheid van belang zijn.

Waarom Bescon?

 • Een professionele inspectie
 • Uitgebreide en duidelijke offerte
 • Zorgvuldige planning in goed overleg
 • Alleen door de overheid goedgekeurde bestrijdingsmiddelen
 • Bekwaam in alle hersteltechnieken
 • Zwamvrijverklaring en 10 jaar garantie
 • Kwalitatief hoogwaardige producten
 • Nette en vakkundige medewerkers
 • Deskundig in de nieuwste methoden en technieken
 • Financieel gezond

Het inschakelen van Bescon voor zwamsanering is een verstandig besluit.
Wij doen onderzoek naar de bron en transport van het vocht. Ook kijken wij naar externe factoren zoals isolatie, ventilatie, temperatuurschommelingen, grondsoort en bodemopbouw. De aanwezigheid van zwam wordt dan ook met enige regelmaat vastgesteld. Wanneer er eenmaal zwam is vastgesteld is de volgende stap om de omvang daarvan te bepalen. Dit is zeer moeilijk zonder een uitgebreid onderzoek.
Wanneer alles eenmaal is vastgelegd in een renovatieplan, kan er worden gekeken naar de mogelijkheden. Als laatste kan er met de zwamsanering worden begonnen.

Ontdek hier alles over zwambestrijding.

Bestrijdingsmethoden

De bestrijding van ernstige huiszwamaantastingen is geen kleine klus. Het binnenwerk van de woning moet soms helemaal gesloopt worden. Vervolgens moet alles vervangen worden door gezond materiaal. Daarna wordt bijna in elke situatie het nieuwe aangebrachte hout en het oude maar niet geïnfecteerde hout met bestrijdingsmiddelen behandeld. Om van de zwamaantasting af te komen gebruikt Bescon verschillende methodes. Deze zijn onderverdeeld in 3 stappen.

Stap 1: Opsporen van het vochtprobleem

In deze stap wordt de bron van het vochtprobleem onderzocht. Wat is de oorzaak en hoe is deze te herstellen. Als het vochtprobleem niet volledig wordt opgelost, heeft bestrijding van de zwam ook geen zin. De kans is namelijk zeer groot dat de zwam zal terugkeren.

Stap 2: Aangetast materiaal weghalen

Niet alleen het zichtbaar aangetaste hout wordt verwijderd. Maar ook het hout tot 1 meter vanaf de zichtbare aantasting, ook al is er aan de buitenkant niets te zien. Hetzelfde geldt voor aangetast stucwerk, tapijt en behang. Aangetaste kruipruimtes worden schoongemaakt. D.w.z. dat tenminste 10 centimeter grond wordt afgegraven en moet worden weggehaald. De grond die overgebleven is wordt bespoten met een chemisch bestrijdingsmiddel tegen zwam. Geïnfecteerd hout dat uit de kruipruimte is gehaald moet vervolgens in gesloten containers worden afgevoerd. Daarna wordt het hout verbrand. Afvalhout dat besmet is met huiszwam mag beslist niet opnieuw worden gebruikt. Het mag ook niet in de kruipruimte worden achtergelaten. Achtergebleven hout en ander bouwafval, afkomstig van renovaties of sloopwerkzaamheden, is de ideale voedingsbodem voor zwamvorming.

Stap 3: De zwam chemicaliënbehandeling, de zwam warmtebehandeling en de zwam preventieve behandeling

De besmette ruimte wordt behandeld met alleen door de overheid toegestane bestrijdingsmiddelen. Onaangetast hout of nieuw materiaal moeten preventief worden behandeld. Dit is nodig om herinfectie te voorkomen. Vanwege veiligheidsredenen dient een chemicaliënbehandeling aan specialisten te worden overgelaten. De reden hiervoor is dat de middelen gevaarlijk kunnen zijn als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Als alternatief kan er ook voor de milieuvriendelijke variant gekozen worden: De warmtebehandeling. Deze behandelmethode net zo betrouwbaar als de zwam chemicaliënbehandeling. Voor de correcte zwambehandelingsmethode kunt u altijd Bescon inschakelen. In Nederland zijn slechts enkele bedrijven gespecialiseerd in het bestrijden of preventief behandelen tegen zwam. Bescon is hier één van.

Recente projecten